Forgyldning

Til forgyldning kan anvendes enten ægte bladguld eller slagmetal. Begge former for metal "limes" fast med en speciel langsomt tørrende lak, kaldet guldgrund. Guldgrunden påføres emnet som ønskes forgyldt og efter en tørretid på typisk 12 timer lægges metalbladene forsigtigt oven på og trykkes fast med en blød pensel.

Ægte bladguld kan bruges til alle former for forgyldning både inden- og udendørs, hvorimod slagmetal kun kan anvendes indendørs, da det ikke tåler vejrlig. Bladguld købes i blade på 8 x 8 cm. og er i reglen på 23 3/4 karat. Bladene er ekstremt tynde og tåler derfor ikke direkte berøring med fingrene, så når man arbejder med guld bruger man en guldpude hvorpå bladene kan skæres i passende stykker med en "guldkniv", hvor efter de kan overflyttes til emnet med en speciel pensel kaldet en anskyder. De omtalte værktøjer kan ses på billedet.

Gulvpude

Slagmetal, også kaldet fattigmands guld, er en legering af zink og kobber, og er derfor ikke når så dyrt som bladguld. Bladene er ca. 15 x 15 cm og tykke nok til at de med forsigtighed kan tages med fingrene. Selvom slagmetallet er lettere at håndtere end guld, er det langt sværere at udføre en slagmetalforgyldning end en tilsvarende forgyldning med ægte guld, da samlingerne og eventuelle folder ikke så nemt lader sig polere bort, og derfor ses i det færdige resultat. Af samme grund er slagmetalforgyldning smukkest når bladene er pålagt med stor akkuratesse.

Udover ægte guld og slagmetal fås også andre metaller, så som bladsølv, bladaluminium, bladkobber m.fl.

Selvom forgyldning umiddelbart opfattes som en meget dyr behandling af de fleste mennesker, er det ikke fordi det er så galt endda. Man skal huske at 5 g. guld rækker til ca. 2,25 m² og derfor udgør materiale prisen en ret lille del af den samlede pris. Så det koster faktisk ikke en herregård at få udført forgylder arbejde på f.eks. møbler, døre, paneler, smedejernsgitre m.m. Se flere eksempler under galleri.

Forgyldt dør

Forgyldt dør.

Forgyldning af kogler

Forgyldning af kogler.